MegamestvergisterNEE – update 2.11

Een dramatische gebeurtenis
Bij een tragisch ongeval in Bristol (UK) zijn recent vier mensen omgekomen en meerdere personen gewond geraakt. Op een waterzuiveringsinstallatie is een relatief kleine vergistingstank geëxplodeerd en in brand gevlogen. Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met een vergistingsinstallatie maar wel dat er nu zoveel dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Het is een gevaar waar al dikwijls voor gewaarschuwd werd, het was niet de vraag óf dit zou gebeuren maar eerder wanneer en waar. 

De locatie waar de ontploffing, waarbij vier mensen omkwamen, heeft plaats gevonden.

Tanks van beton
De kleine vergistingstank in Bristol was van metaal en de bovenkant is door de explosie opengescheurd waardoor de druk gelukkig weg kon en daardoor een nog grotere ramp is voorkomen. De vergistingstanks van het vele malen grotere RMS project daarentegen zijn in beton voorzien. Mocht er daar een vergelijkbaar ongeval gebeuren dan zijn de gevolgen niet te overzien. Een cascade van exploderende vergistingstanks met rondvliegende betonnenbrokstukken zal een ongeziene catastrofe veroorzaken in de verre omgeving.

Rampenplan als sluitpost
Het is aangetoond dat mestvergisting risico’s met zich meebrengt en dat een goed uitgewerkt rampenplan onontbeerlijk is voor projecten van deze schaalgrootte. We hebben de vorige RMS vergunning er nog eens bij gepakt en het is verbijsterend te lezen dat RMS pas ná het voltooien van de bouw bij het bevoegd gezag een uitgewerkt rampenplan mag indienen. Dat betekent dus dat de fabriek er al staat voordat er een deugdelijk rampenplan is uitgewerkt. Het is de omgekeerde wereld en opnieuw een bevestiging hoe ondeskundig of moeten we zeggen bevooroordeeld, de overheid naar dit soort projecten kijkt.  

Rommelige vergunningsaanvraag 
Het is bekend dat de vorige vergunningsaanvraag van RMS ook op technisch vlak nogal rammelde. Onder andere deugden de beveiligingssystemen niet; de sensoren die juist dit soort rampen moeten voorkomen, waren van het goedkoopste soort en sommige zelfs helemaal niet geschikt. Wij hadden gehoopt dat Windvision daar kritischer naar zou gaan kijken door échte specialisten in te huren. Helaas hebben we tot nu toe geen signalen opgevangen dat dit voor denieuwe vergunningsaanvragen ook daadwerkelijk gebeurd is. 

Politieke struisvogels
Ondertussen blijven wij de lokale en provinciale politiek pushen om niet langer te dralen en nu actie te ondernemen om dit absurde megamestvergisterplan te stoppen. Hoogste tijd om in te zien dat dit soort gevaarlijke activiteiten niet thuis horen op een industrieterrein als de Laarberg.

Het Engelstalige verslag van de BBC vindt u hier

Uw financiële steun kunt u overmaken naar: 
Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland
Bank rekening nummer : NL49RBRB0956149200 
Onder referentie: MMVGN donaties

www.MegamestvergisterGroenloNEE.nl
www.facebook.com/megavergister
www.twitter.com/megavergister