MEGAVERGISTER TREKT MEGASTALLEN AAN: MEGASTAL IN LIEVELDE.

Een argument van ons tegen de bouw van een enorme mestvergister aan de rand van Groenlo, is de aanzuigende werking op de intensieve veehouderij. De leefbaarheid in en rondom Groenlo wordt straks aangetast door een cirkel van megastallen want vanwege mesttransportkosten willen deze intensieve veehouderijen zich zo dicht mogelijk bij deze regionale mestvergister nestelen.
En ….we krijgen helaas eerder gelijk dan we “gehoopt” hadden: naast een geplande varkensmegastal (5000 st!) in Voor- Beltrum hebben alvast een aantal melkveehouders rondom Groenlo fors uitgebreid.

Maar nu zijn er zelfs plannen voor een megastal in Lievelde: aan de rand van de Besselinkschans wil een boer een stal voor maar liefst 1200 (!) mestkalveren bouwen.
Oost Gelre wordt dus niet alleen de gemeente met de grootste mestvergister van NL, maar ook de gemeente met wellicht de grootste mestkalverenstal van NL…….

Klik hier voor info over de Lieveldse megastal.

Saillant detail is dat deze megastal in Lievelde pal naast bioboer Arink wordt gebouwd: bij een recent bezoek van het college van Oost Gelre aan deze bioboer waren er nog lovende woorden voor de duurzame bedrijfsvoering en kreeg Arink subsidie voor de bouw van een innovatief biotel.

Wij zullen ons dan ook verzetten tegen deze Lieveldse megastal en gaan samen met Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland protesteren en eventueel procederen tegen dit volgende buitenproportionele veehouderijplan in Oost Gelre.

6 reacties

 1. Wat noemen jullie een mega stal? leg me dat eens uit

  1. Author

   Wij van de Megavergister willen graag in discussie met iedereen maar dan wel personen met naam en toenaam en geen fantasienamen zoals sjakie@sjakie.nl In dit geval verwijzen wij u graag naar de uitleg “Wat is een megastal” op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Megastal)

 2. Een megastal naast het prachtige biologische boerenbedrijf met naastgelegen biotel bouwen? Het levenswerk van eco-boer Arink waar met passie gewerkt word aan een diervriendelijk en gezond bedrijf voor mens en dier, word hiermee in 1 klap om zeep geholpen. Biologische boeren kunnen de mens terug naar gezondheid helpen! De gemeente Oost Gelre mag zich rijk rekenen met initiatieven als die van de familie Arink en hen en andere bio- boeren ondersteunen. De gezondheid van mens en dier en gezonde grond/ landerijen moet prioriteit hebben.Het word steeds meer duidelijk hoe belangrijk biologisch geteelde groenten/fruit; zuivel en een stukje biologische vlees is voor onze gezondheid. Megastallen passen hier mijns inziens niet in.
  Met vriendelijke groet, Ingrid te Dorsthorst.

  1. Helemaal mee eens Ingrid. Dezelfde CDA en VVD raadsleden die stonden te applaudisseren bij de start v.d. bouw van het ecohotel staan nu de komst van de megastal op een steenworp afstand gewoon toe……..
   Met name het CDA heeft 3 boeren als raadsleden, dus dan weet je de motieven wel. Alleen een krachtig protest van de buurt c.q. burgers kan dit onheil nog afwenden. Wij zijn inmiddels de juridische bezwaarprocedure gestart.

  2. Megastallen??? In een mega ‘klein’ land als Nederland, zit toch genoeg verstand?? Genoeg nuchter boeren verstand??? Toch?? Slim ?? Nederland met VOCmentaliteit en politiek die flink kunnen/willen meeheersen en ook bij de grote wereldlanden willen horen om wat te zeggen te hebben. Wordt wakker.
   We zijn finaal doorgeschoten (toren van Babel) en het ergste is dat we het allemaal zien gebeuren. Zijn deze walgelijke stallen (die ziekmaken en wat nog goed is verpesten) die hier niemand wil behalve de enkeling die bedrijfsmatig probeert om te cashen zonder zich een seconde te bedenken of dit het belang van de Achterhoekse mensen en dieren en landschap en milieu/ lucht en bodem kwaliteit is.Wel eigenbelang (geen groter belang dan eigenbelang schijnbaar).
   Eerst investeren in de boerderij, een kont vol schuld, de bank blij en de belastingdienst. Welkom BOER bij de actieve menshouderij in Nederland.
   http://hmestrum.blogs.com/my_weblog/files/de_intensieve_menshouderij.pdf
   Wat ik als boerenkind niet begrijp is dat we helemaal vergeten zijn hoe boeren elkaar hielpen vroeger. Als ik dan kijk naar hier en nu, ‘helpen’ die megastallen hun collega boeren en familiebedrijven compleet naar de mallemoer. Op een kleine postzegel grond is het nu al te moeilijk met de stront. Wat mot je in godsnaam met nog meer hebberigheid??? Als de gemeente zich eens ging afvragen of ze geld zo weg gooien, dan zullen ze vast ontkennen. Maar indirect eerst een biohotel prachtig vinden en subsidie aan toe kennen. En wat denk je van een bedrijf als camping Marveldt? Wie haalt het in zijn hoofd om daar een megastal en megamestvergister naast te zetten??? Een boerenuitdrukking van mijn moeder: heb allemoal kaf in de kop komt in me op. Uiteindelijk zitten we allemaal in de stront. En bij wie mag je je dan melden??? Of moeten wij dan maar vluchten om te overleven? Krijgen we nu mest en stank-vluchtelingen straks??? En wie vangt hun op en stelt hun schadeloos????? Als ik Kamp en de NAM en Groningen zie……… (dit stuk is te kort om dit te onderbouwen,maar kan dit zeker) Tijd voor aktie en het stoppen van deze onverantwoorde handelswijze.

  3. Megastallen = http://www.gentechvrij.nl/watisgentech.html en http://www.nu.nl/gezondheid/4173411/inademen-dieselrook-nog-schadelijker-dan-gedacht.html.
   Google eens op diesel. Voor al die megastallen is zeer veel diesel/olie nodig. denk aan transport van bv. materiaal voor bouw tot onderhoud. het voer voor de dieren, het afvoeren naar het slachthuis, En wat denk je hoe je al die liters stront in de vergister krijgt? niet in de fietstas! En er weer uit? Bij een megastal wordt de directe buurt ongelooflijk zwaar getroffen. Koopt de gemeente de gemaakte schade af? (en wie betaald dat dan weer, de gewone man zoals altijd). Wordt een bezield familiebedrijf als dat van fam. Arink aan de megastal goden overgeleverd? Jaren levenswerk en vooral oprecht betrokken bij het leven om het beste mee te geven, moet wijken. Dezelfde gemeente die een paar weken terug de familie komt prijzen voor de mooie initiatieven, krijgt nu een nieuwe klant en zo zijn ze gehersenspoeld (of te lang boven de gierkelder gehangen dat de hersenen al zijn aangetast met ammoniak-want iedere boer weet dat het levensgevaarlijk is)dan kan die zomaar vergunning krijgen voor een megastal????? sjonge jonge. De schrijver van 28 november schrijft over de gemeentepolitiek. Duidelijk, dus niet (meer) stemmen op de megastallenafdeling voor wie dat nog deed. Desnoods stem blanco.
   Als een krachtig protest kan helpen, laten we ons verenigen. Net als de indianen zeggen: een keer heb je je laatste boom gekapt, je laatste vis gevist. ………
   Een keer is de laatste aardbodem en boerenland zover misbruikt dat je er nog geen hap verantwoord eten meer kan verbouwen, je laatste drinkwater vervuild, de lucht adembenemend slecht. Zijn dan de vergunningverstrekkers ook dan er nog om te zeggen, nee, sorry, wij hebben dit op ons geweten en zullen derhalve ook alle schade persoonlijk helpen oplossen. Ook al moet je er zelf al je bezittingen voor opofferen om schadeloos te stellen. Goedkeurders: 3 jaar lang de schuldsanering in om alle schade uit te betalen aan gedupeerden. Via de werkverschaffing mag je geen bloemen meer vouwen op commando, maar helpen schoonmaken, kun je altijd.
   Tis meer de vraag, wil je alles voor geld kapot draaien of wil je het beste doen wat je kan en meest positieve zin? Is er trouwens behalve een bezwaarprocedure ook een handtekeningen actie?? De politiek in Den Haag????? Nog erger in Brussel, wat gebeurt er in Oost Gelre?? Genoeg is genoeg!

Comments are closed.