MESTFABRIEK ZONDER MILIEURAPPORTAGE?

RMS WIL MEGAVERGISTER AAN DE RAND VAN GROENLO NU BOUWEN ZONDER EEN GEDEGEN VEILIGHEIDS- EN MILIEUTOETS ?

image

Deze week 2 opmerkelijke ontwikkelingen rondom de Grolse megamestfabriek:

1) Een persbericht van de ODA (vergunning verlenende instantie) waarin wordt aangegeven dat nu dan eindelijk, met een vertraging van meer dan een jaar, RMS de aanmeldnotitie heeft ingediend.
Uit het persbericht valt indirect af te lezen dat de provincie mogelijk de aanvraag voor een vergunning gaat beoordelen zonder een uitgebreid onderzoek te doen naar de milieu- en veiligheidsaspecten!

De door de gemeente en provincie toegezegde zorgvuldigheid bij de beoordeling van de risico’s van de mestvergister lijkt nu al in het geding te komen!

Een zeer kwalijke zaak omdat het hier gaat om de veiligheid en leefbaarheid van u allen, als bewoner van Groenlo !
Dubieus is overigens ook dat de ODA de mestvergister duurzaam noemt terwijl uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de gewonnen biogasenergie geheel verbruikt moet worden om de mest voor export in te drogen.

De ODA stelt zich met deze uitspraak dus nu al partijdig en onbetrouwbaar op……..

RMS heeft nu dus de aanmeldnotitie ingediend, de ODA bekijkt of een milieu onderzoek nodig is, terwijl dat bij een zo grootschalige fabriek met zoveel risico’s wel vanzelfsprekend moet zijn. De ODA lijkt vooringenomen en niet objectief: ze lijkt in te gaan op de wens van politiek VVD-CDA Gelderland en noemt de fabriek duurzaam.

2) Laarbergmakelaar Christiaan Kats is door de gemeente Oost Gelre en Berkelland ontslagen. Hij is samen met CDA wethouder Marieke Frank de grote aanjager van de komst van ’s werelds grootste mestvergister aan de rand van Groenlo. Hoewel de gemeente Oost Gelre met een vage persverklaring kwam lijkt het haast wel zeker dat de flinke vertraging in de procedure van de mestvergister hem “fataal” is geworden.

Samen met onze juristen bereiden wij inmiddels de rechtsgang voor zodat we gereed zijn op het moment dat RMS samen met Van Westreenen uit Lichtenvoorde, over een aantal maanden, daadwerkelijk de vergunning aanvraagt.

Zorgen over Groenlose Megamestfabriek overgebracht aan Statenleden Provincie

Gisteravond (woensdag 21 oktober 2015) hebben wij samen met Stichting Mooi Groenlo deel genomen aan een rondetafelgesprek over bio- en mestvergisters in het provinciehuis te Arnhem. Aan tafel zaten o.a statenleden van alle provenciale politieke partijen maar ook voor- en tegenstanders van mestvergisting-verwerking.
image
Onze zorgen over de komst vd grootste mestfabriek van Europa aan de rand van Groenlo werden door de statenleden zeer serieus genomen. Opvallend was ook de uitspraak van een aantal deskundigen uit de mestvergistingsbranche die grote vraagtekens zetten bij de haalbaarheid, milieuvriendelijkheid en de veiligheid van de enorme schaalgrootte van de mestvergister zoals die in Groenlo gepland staat.

Ook de GGD (gezonheidsdienst) sprak haar zorgen uit over de gezondheidsrisico’s rondom mestvergisting…..

De volledige tekst van onze inbreng kunt u hier lezen.

image

List en bedrog?

update juni 2015: RMS GAAT SAMENWERKING AAN MET STRUKTON.
De initiatiefnemers van de megamestvergister (RMS, Van Westreenen en gebiedsmakelaar De Laarberg) betrappen we regelmatig op uitspraken welke leugenachtig zijn of op zijn minst dubieus en het amateurisme van de partijen die de grootste mestvergister van NL willen bouwen, pijnlijk weergeeft.

De onderstaande videofragmenten, die door RMS op internet zijn geplaatst, zijn afkomstig van diverse boerenbijeenkomsten in De Radstake (Oost Gelre) en Venray.

U hoort respectievelijk dhr Barry Wopereis (Van Westreenen), Wolfgang Chantre (RMS), Christaan Kats (De Laarberg) en Jan Elderink (Jabeel).

Hieronder de voorbeelden:

Uitspraak 1: RMS-Jabeel: “We zijn in Groenlo rond met de banken en Strukton is onze partner”
U hoort deze uitspraak in een stukje uit de Venray video van april jl:

 

Deze samenwerking tussen RMS en Strukton maakt de situatie voor de boeren die totaal ongeveer 2 mlj € geïnvesteerd hebben in RMS nog penibeler: Strukton is nl een bouwconcern dat in flinke financiële problemen zit en afgelopen jaar een verlies van maar liefst 34 mlj € (!) moest incasseren.
Klik hier voor meer info over de problemen bij Strukton:

Bouwer Strukton drukt moederbedrijf Oranjewoud diep in het rood

Eerder onthulde de Gelderlander al dat RMS een andere partner heeft die zijn geld verdient aan online goksites en erotische datingsites:

Verder hoort U in de bovenstaande video Jan Eldrink richting de Venrayse boeren zeggen dat de financiering in Groenlo rond is……Wij vermoeden echter dat RMS absoluut niet rond is met een bank die 54mlj € wil lenen voor de fabriek in Groenlo, maar blufpoker speelt om de boeren in Venray ook over de streep te trekken om zo ook een volgende aanbetaling van 2 mlj € over te maken aan RMS, zoals dat ook in Groenlo is gebeurd.

Uitspraak 2: Van Westreenen: “We hebben bewust informatie achtergehouden”
Omwonenden van de Laarberg en Grollenaren zijn niet of nauwelijk geinformeerd over de komst van de megamestvergister. Waarom was de informatieverstrekking de afgelopen jaren zo slecht, ook richting de gemeenteraad?
U hoort hieronder de trieste reden: RMS geeft toe dat men “bewust informatie heeft achtergehouden”.

 

Uitspraak 3: Gebiedsontwikkelaar De Laarberg richting de boeren “De MER is zo goed als rond en hebben we doorlopen”
Christiaan Kats, de gebiedsontwikkelaar(= makelaar) van de Laarberg beweerd in de onderstaande video uit 2014 voor de Achterhoekse boeren in de Radstake dat de MER (mileu effect rapportage) nauwelijks nog een belemmering zou zijn.
Echter bleek in mei 2015 dat de incompleetheid vd MER- aanvraag toch een dusdanig obstakel vormde dat de vergunningsaanvraag minstens een half jaar is uitgesteld. Kortom wederom een staaltje van amateurisme ten koste vd boeren.

 

Hieronder nog de link naar een compilatievideo:

 

Bron: You Tube.

Er volgen binnenkort, op deze site, nog meer dubieuze uitspraken van de initiatiefnemers van deze megamestvergister.